ابتدا قدری آب درون استانبولی میریزند (حداکثر نصف حجم استانبولی چون اگر در ساخت ملات گچ،میزان آب، زیاد تر از حد لازم باشد، گچ کشته میشود.) آنگاه گچ و یا مخلوط گچ و خاک را درون آب به اندازهای میریزند که که سطح گچ و یا گچ و خاک از سطح آب بالاتر بیاید و تقریبا آب دیده نشود آنگاه این مخلوط را تقریبا ۵تا ۶ دقیقه بحال خود گذاشته و بعد از یک گوشه ملات را هم زده وازآن استفاده میکنند. اما برای ساختن سایر ملاتها آب را روی ماده میپاشند.(علت پاشیدن گچ و خاک درون آب آن است که تمام ذرات گچ در مجاورت آب قرار گیرد.)
مقدار آبی که یک کیلو گرم پودر گچ احتیاج دارد تا ملات شود از لحاظ تئوری ۰٫۲ لیتر است یعنی تقریبا ۲۰ درصد وزن گچ ولی عملا برای اینکه شکل پذیری بهتری در ملات گچ ایجاد شود، و کارگران مجال کار کردن با آن را داشته باشند ، باید به ملات گچ حدود ۷۰ تا۸۰ در صد وزنش آب اضافه نمود.
گچ در موقع ملات سازی تقریبا تا حدود ۱۵ تا۲۰ درجه گرم تر از محیط کارگاه میشود بنابر این از لحاظ تئوری میتوان آنرا در دماهای زیر صفرنیز مصرف کرد ولی عملا در کارگاه باید از این کار خودداری کرده و ملات گچ را در دماهای کمتر از۵یا۶ درجه بالای صفر مصرف ننماییم.
گچ بعد از پختن به دو صورت بکارمیرود :
۱- به صورت زنده:
که به جهت ساخت قالبهای مخصوص اندود روی بناها بکار میرود و برای ساختن آن، گچ را توی آب ریخته و بلا فاصله کاررا آغاز میکنند .قدرت گیرایی گچ زنده بسیار زیاد است.در طاق زنی سنتی که آجر روی آجر میآید و بلافاصله باید بچسبد از گچ زنده استفاده میکردند. البته باید توجه داشت گچ زنده عمدتا با خاک در طاق زنیها مورد استفاده قرار میگیرد؛ چون خاک هم خاصیت چسبندگی دارد وهم مدت گیرایی را زیاد میکند.
۲- بصورت گچ کشته:
به علت زود گیر بودن گچ زنده ملات آن را بسیار کم درست میکنند ( حداکثر به اندازه یک استانبولی ) لذا نمیتوان سطوح زیادی را با آن سفید کرده و کاملا صیقلی کرد( زیرا قبل از آنکه بتوانیم سطح گچ را با ماله پرداخت کنیم؛ گچ سخت شده و حالت پلاستیک بودن خود را از دست میدهد؛سخت شدن ملات گچ را با خشک شدن نباید اشتباه گرفت) از گچ کشته روی اندود استفاده میکنند؛ تا بتوان سطحی وسیع وکاملا صیقلی بدست آورد.
گچ کشته ملات گچی است که سخت نمیشود وتا قبل از خشک شدن حالت پلاستیسیته خود را از دست نمیدهد.
البته باید توجه داشت که ضخامت گچ کشته حداکثر نباید از یک میلیمتر تجاوز کند زیرا در غیر اینصورت پوسته پوسته شده و از سطح کار جدا میشود. رنگ آمیزی معمولا روی گچ کشته،صورت میگیرد.